Tak, fordi I kysser klimaet

Månedens klimakys

Februar 2019

Østergro er et bylandbrug som også har en restaurant på toppen af en bygning midt i klimakvarteret i København. Deres urbane plantetag skal foruden at være en grøn oase og producent af lokale grøntsager også hjælpe som klimasikring ved f.eks. skybrud. Så kan den umættede jord suge det overskydende vand, istedet for at det oversvømmer gader og kældre. Det synes vi er et klimakys værd!

Januar 2019

Tang er enormt bæredygtigt, da det ikke skal dyrkes i drivhus eller have gødning. Og så suger det CO2 ud af atmosfæren. Så Klimakysset i Januar går til Nordisk Tang.

December 2018

Tagtomat er en lille virksomhed med store ambitioner for klimaet. Både når de selv genbruger gamle isbeholdere til deres planteprodukter, eller når de forsøger at samle folk, så de ikke har behov for at rejse væk så tit. Tagtomat får derfor december måneds klimakys.

September 2018

Too good to go får denne måneds klimakys, da de går forrest i kampen mod madspild. Se i videoen, hvordan du redder mad fra skraldespandsdøden.

August 2018

Christina og Marie favner den danske flora på en smuk og bæredygtig måde, som ikke er til at tage øjnene fra. Deres blomster er uden sprøjtegifte og kun i sæson, hvilket selvfølgelig giver nogle udfordringer. Hør med her i månedens klimakys.

Juli 2018

Folkemødet på Bornholm er på få år blevet et kæmpe tilløbsstykke, og solskinsøen huser rigtig mange mennesker i juni hvert år. Derfor er det vigtigt at passe på øens natur, og det gør Folkemødet med bravour - kom med os på Folkemødet 2018

Juni 2018

I et maritimt land som Danmark med over 7000 km kystlinje er alle danskere stødt på tang i lange lugtende baner, men tang er en både misforstået og uudnyttet resurse, som både er klimahelt og sund at spise.

Dansk Tang laver tangprodukter, så danskerne kan lære at elske algerne, og de gør det bæredygtigt og lækkert. Derfor får de juni måneds klimakys :)

Maj 2018

Med stor kærlighed til enkel, nærende og smuk mad har Flemming og Mette skabt et lille biodynamisk paradis i en skov i Sverige. Med fokus på velsmag, velvære og ikke mindst en bæredygtig måde at drive stedet på har de vundet ikke bare danskernes hjerter, men folk fra hele verden kommer for at besøge Stedsans in the Woods. Derfor er de maj måneds klimakys.

April 2018

Vi tænker sjældent på kultur som særligt bæredygtigt, men der er masser at gøre. Fredericia Teater har en grøn ambition om at give mere tilbage, end de tager.

Men indtil de når det mål, genbruger de også papir og bruger vindenergi. Tak for det :)

Marts 2018

Stationen Kaffebar er et godt eksempel på, at man kan være klimavenlig uden at gå på kompromis, og derfor er de et ægte klimakys værdig. 

De har pustet liv i en gammel bygning ved Middelfart station og har skabt en lang væg, som de kalder byttecentralen, med bøger og spil, som man kan låne eller bytte ud med noget af sit eget. Og så kan du få din økologiske kaffe i en kop af genbrugsmateriale. kiss

Februar 2018

Februars klimakys blev uddelt til projektfællesskabet GRO SELV. Her kan man få realiseret sin grønne idé, workshop eller event. GRO SELV er dygtige "gør-det-selv'ere", som tager udgangspunkt i bæredygtighed, genbrug og udnyttelse af naturens egne resurser, og selvsagt meget inspirerende, hvilket gør dem meget klimakyssevenlige.

GRO SELV henvender sig til den unge målgruppe, men alle må være med :)

Januar 2018

Klimakysset besøger LØS Market, som ligger i Saxogade på Vesterbro i København. Løs Market er et supermarked, som gør en ære i ikke at bruge emballage. Kunderne tager bare deres egne beholdere med, fylder op og betaler efter vægt. Alt er økologisk. Og det skal da klimakysses :)

Har du en virksomhed eller kender du én, som fortjener at blive klimakysset, så skal du ikke være bleg for at kontakte os.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er klimavenlig mad?

At spise klimavenligt handler om, at vælge fødevarer, der belaster klimaet mindst muligt. Det gælder især produktion og transport af fødevarer og madspild.

Kort og godt:

  • Køb mere lokalt og sæsonens fødevarer
  • Spis mindre kød
  • Drik vand fra hanen
  • Undgå at smide mad ud

 

Hvor meget betyder mine spisevaner for klimaet?

I Danmark stammer 20% af den samlede udledning af drivhusgasser fra landbrug og produktion af fødevarer. Derfor kan det gøre en enorm forskel, hvis danskerne lærer at spise mere klimavenligt.

Er økologi klimavenligt?

Både og. Økologisk produktion kræver mere plads, og du får reelt set mindre mad ud af det, end  fra konventionelt landbrug. Set på den lange bane, kan der dog være fordele ved økologien, da der ikke anvendes pesticider, som forurener jord og drikkevand, og som kan gøre landbrugsjorden mere ufrugtbar på sigt. Økologi er nok i høj grad mere et sundhedsvalg end et klimavalg på nuværende tidspunkt.

Er klimavenlig mad dyrere?

Nej, men det kan selvfølgelig kræve nogle forsøg i køkkenet, som ikke altid går godt første gang, når man begynder at eksperimentere. smile

Betyder det virkelig noget, hvad jeg spiser?

Ja, 

Hvor skal jeg begynde?

Start med at se, om du kan skære ned i dit kødforbrug og skær ned på dit madspild, så er du allerede langt.

Behøver jeg at blive vegetar eller veganer?

Nej.

Links

Besøg også vores klimavenner

What do you think?

Send us feedback!